Mijn verhaal

BACK TO MY ROOTS

ZOEKTOCHT

 

In januari 2013 hoorde ik dat ik verwekt ben door een anonieme spermadonor in de kliniek Medisch Centrum Bijdorp te Barendrecht. Ik was compleet in shock. Alles begon te duizelen. Ik heb altijd onbewust geweten dat ik anders was. Ik had een onverklaarbaar leeg gevoel in mij. Ik kan niet uitleggen waar dat vandaan komt. Kennelijk is dit wat DNA met je doet, het voelde alsof ik incompleet was. Waarschijnlijk leven er duizenden kinderen in de veronderstelling dat hun ouders hun biologische ouders zijn.

 

Ik wilde zien waar ik verwekt ben. Ik maakte een afspraak bij Medisch Centrum Bijdorp en ik mocht langs komen. Ik hoorde van de arts, dhr J. Karbaat, dat er gegevens vernietigd waren van 6000 zwangerschappen. De arts vertelde mij dat er begin jaren 80 ongeveer 100 donoren waren. Ik dacht dat dit te overzien was, maar niets bleek minder waar. Ik had geen dossier en ook geen donorpaspoort. Hoe kan iemand anders voor mij bepalen of ik recht heb om te weten waar ik vandaan kom? Alle gegevens waren vernietigd. De arts had de ouders geadviseerd om niets te vertellen. Ik kreeg een rondleiding door de kliniek en zag grote bakken met stikstof staan met allemaal staafjes. Ik schrok en het werd nu voor mij werkelijkheid hoe ik verwekt was. Ik zag dat de staafjes verschillende kleurtjes hadden. Ik mocht een bevroren staaltje sperma onder een microscoop houden en zag hoe het tot leven kwam. Helaas leidde dit bezoek alleen maar tot meer vragen. Ondanks alles geeft dit bezoek mij een heel dubbel gevoel. De arts heeft tenslotte mijn ouders gegeven wat ze heel graag wilden: "mij".

 

De tijd verstreek en ik stond toe te kijken naar een film die aan mijn leven voorbij ging. De puzzelstukjes vielen langzaam uit een. Ik kreeg steeds meer vragen. Wie is de andere helft van mij als ik in de spiegel kijk? Heb ik half broers en zussen? En hoeveel? Lijken zij op mij? Ga ik ze ooit vinden? Zal ik ooit weten of we compleet zijn? Ben ik belast met erfelijke afwijkingen?

Zo kan ik nog wel even doorgaan.

 

Update 15 december 2017: 34 Half broers en zussen

Dit had ik nooit durven dromen, 34 broers en zussen. Het is veel, heel veel. Op 18 november 2017 heb ik bijna iedereen ontmoet. Ik kwam de ruimte binnen waar de ontmoeting plaats vond. Een ruimte vol broers en zussen, een ruimte waar ik voor het eerst van mijn leven herkenning zag, in gezichten, ogen, stem, mond, wangen. Ik dacht even dat mijn hart stopte. Het enige wat ik kon doen was kijken en alles in mij opnemen.

Ik wist ik ook helemaal niet hoe ik dit moest aan pakken of hoe ik zou reageren. Ik besloot te gaan speeddaten. Hoe bizar, speeddaten met mijn broers en zussen. Ik heb de meeste van hen kunnen spreken. Het voelde vertrouwd en heb onwijs kunnen lachen en dan zeg ik het nog netjes, eigenlijk bulderden we het uit. Met enkele van deze broers en zussen heb ik al een warm contact.

 

Update 19 augustus 2017: FIOM VERSUS FAMILY TREE DNA

Ik besloot mij in 2014 in te laten schrijven bij het FIOM DNA-databank. Hier kunnen donorkinderen en donoren zich laten inschrijven. De FIOM DNA databank maakt het voor ons mogelijk om door middel van DNA-matching onze donor of eventuele half- broers en zussen te vinden. Op 16 augustus 2016 kreeg ik een email van het FIOM met de boodschap dat ik een match had met een "mogelijke" half broer. Ik was op dat moment op vakantie en ik stond boven op een berg. Ik heb het letterlijk uitgeschreeuwd, zo blij was ik. Maar omdat deze match niet definitief was moest ik nog even wachten op de uitslag. Eerst moest het DNA van onze moeders uit ons DNA gefilterd worden. Eindelijk een half jaar en veel telefoontjes naar het FIOM later, kreeg ik op 2 januari 2017 de definitieve uitslag. Ik heb een half broer. Wat een geweldig nieuws. We ontmoetten elkaar en het enige wat ik kon doen is hem aankijken en onderzoeken of ik gelijkenissen tussen ons zag en dat zag ik, heel bijzonder. Heel veel donorkinderen melden zich ondertussen aan bij speciale facebookgroepen gericht op donorkinderen en donoren. Dit zijn afgeschermde groepen. Hierin zag ik dat een aantal matches tot stand kwamen door een commerciele Amerikaanse Databank, Family Tree DNA. Opvallend was dat sommige van deze donorkinderen al jaren ingeschreven stonden bij het FIOM. Het begon zodanige vormen aan te nemen dat hierdoor tientallen matches tot stand kwamen. Hoe is het mogelijk dat het FIOM deze gevoelige informatie mist? Hiervoor schreef ik mij juist in. Ik had vertrouwen in het FIOM zij waren er juist toch om mij te helpen? Zij zijn toch een overheidsinstelling? In mijn ogen is hier geen enkel goed antwoord op. Ik besloot verder te kijken dan het FIOM. Ik schreef mij in april 2017 in bij Family Tree DNA. Wederom in mijn vakantie op de meest onhandige plek om te horen dat je matches heb, kwam de uitslag: Family Tree DNA vond 2 zussen en nog 1 broer. Ik kon allemaal maar lachen en huilen tegelijk, met 1 zus had ik zelfs al contact voordat ik wist dat zij mijn zus was. Inmiddels regent het zusjes en mag ik zeggen dat ik in de gelukkige omstandigheid ben dat ik 5 zussen en 2 broers heb. Wat een verrijking!! Een voor een zijn het prachtige mooie lieve mensen en kan ik mij geen betere broers of zussen wensen dan hen.

 

 

 

www.donorkind-opzoek.nl

Ellis Houben

 

" DNA is like a computer program but far, far more advanced than any software ever created."

 

Bill Gates